- Sunteți aici:
- Acasă
- Descoperă Moldova
- Zona turistică Est
- Ruta turistică N18
Traseul: Chişinău – Speia – Şerpeni – Bulboaca – Tighina – Chiţcani
Durata traseului: 8 – 10 ore
Distanţa traseului: 195 km
Cazare: fără
Obiective incluse în traseu:
satul Şerpeni, raionul Anenii Noi
La circa 40 km Est de Chişinău, pe malul drept al Nistrului se găsește Complexul memorial Şerpeni, care a fost ridicat în amintirea ostaşilor căzuți în timpul operaţiei Iaşi-Chişinău din anul 1944.
satul Bulboaca, raionul Anenii Noi
S.A. "Agrovin Bulboaca" se află pe fostele terenuri ale lui Constantin Mimi (născut în 1868 la Chişinău). Familia sa deţinea conacul din satul Ursoaia, Judeţul Bender. După finisarea Şcolii Superioare de Agronomie din Monpailie, Constantin Mimi începe cultivarea pe teritoriul moşiei de la Bulboaca, a unor noi sorturi de viţă de vie și producerea vinului în cantităţi mari, pe care apoi îl exporta la Moscova, Odessa şi Vladivostok.
mun. Tighina
Cetatea-citadelă Tighina, cea mai puternică dintre cetățile medievale ale Moldovei, este menționată sub această denumire pentru prima dată în gramota domnitorului Alexandru cel Bun în 1408. La origine cetatea are un punct fortificat al romanilor, după care a fost reconstruită de genovezi și apoi ridicată la rang mare de cetate de apărare în sec. XVI de către Ștefan cel Mare.
mun. Tighina
Aproximativ la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani a fost înălţat un memorial în cinstea tuturor celor căzuţi la operaţia Iaşi - Chișinău din anul 1944. Monumentul sub formă de stelă este situat foarte reuşit, de pe platforma de observaţie a monumentului se deschid peisajele de neuitat ale împrejurimilor.
Începutul itinerarului: Piaţa ONU – str. Ismail – str. Albişoara - bul. Renaşterii – str. Aerodromului - str. Kiev. - bd. Moscova – str. Studenţilor - str. Dimo - bd. Renaşterii – str. Gavriil Bănulescu - Bodoni - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Calea Ieşilor – Parcul Alunelul
Retur: str. Calea Ieşilor - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. M. Cogîlniceanu – str. Ismail – str. Pan Halippa - retur pe str. Ismail - str. L.N. Tolstoi – str. Bucureşti – Viaduct – bd. Dacia – porţile oraşului – str. Decebal – piaţa Serghei Lazo – str. Gagarin – str. Negruzzi – bul. Stefan cel Mare si Sfânt – Piaţa Marii Adunări Naţionale
Citește mai departe: Itinerar turistic N19. Tur de oraş "Chişinău capitală europeană"
or. Chișinău
Biserica a fost construită in anul 1752 pe locul unei cetăţi distruse în sec. al XVII - lea de către tătari/turci de către serdarul Vasile Mazarache. Face parte din categoria monumentelor de plan triconic caracteristic pentru tradiţiile arhitecturii medievale moldoveneşti din sec. XV-XVI şi este divizat de la răsărit spre apus în pronaos, naos şi altar.
or. Chișinău
Biserica cu hramul Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena din oraşul Chişinău a fost zidită din piatră la 1777, pe vârf de deal, la poalele căruia curge râul Bâc. Ea este considerată una din cele câteva biserici vechi medievale moldoveneşti, după aspectul său exterior, ce este obişnuit locaşurilor sfinte din secolul al XIII-lea.
Citește mai departe: Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin si Elena
or. Chișinău
Circul de Stat din Chișinău este un local construit în 1981 și prevăzut pentru reprezentații de circ. Sala de spectacole, cu 1900 locuri dispuse în amfiteatru, are arena cu diametrul de 13 m. Cupola este demontabilă.
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.