mun. Tighina

Cetatea-citadelă Tighina, cea mai puternică dintre cetățile medievale ale Moldovei, este menționată sub această denumire pentru prima dată în gramota domnitorului Alexandru cel Bun în 1408. La origine cetatea are un punct fortificat al romanilor, după care a fost reconstruită de genovezi și apoi ridicată la rang mare de cetate de apărare în sec. XVI de către Ștefan cel Mare.

Ca și cetatea Sorocii, această fortăreață a fost zidită în piatră pe timpul lui Petru Rareș, conform unui plan patrulater cu turnuri rotunde și dreptunghiulare. Fiind cucerită în 1538 de către sultanul turc Soliman Magnificul, este reconstruită după proiectul  arhitectului Sinan, devenind reședință turcească, numită Bender (din turcă - "port"). În 1705 - 1707 suprafața cetății este lărgită și modernizată sub supravegherea turcilor de către domnitorul Moldovei Antioh Cantemir.

Cetatea Tighina (Bender) este inclusă în:

> Ruta turistică N17. Clic aici pentru detalii despre această rută...

> Ruta turistică N18. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.