Stînca Mărioarei

 

În curînd!

Accesări: 12421

 

Rîul Răut este cel mai mare afluent al Nistrului li al treilea rîu ca lungime în spaţiul natural al Republicii Moldova. Izvorăşte lîngă localitatea Rediu-Mare, ducîndu-şi apele pe o distanşă de 286 km pînă la vărsarea în Nistru, lîngă localitatea Ustia.

Accesări: 10192

 

N-avem filă de istorie, de unde să nu se audă vocea Nistrului. În valea lui, şi la murmurul lui ne-am plămădit firea şi le-am deprins pe rînd pe toate: să păstorim mioarele şi fagurele de miere, să învîrtim hora şi să doinim, să zidim cetăţi şi să dădăcim grîul, să nu credem în hărţi trunchiate şi în dreptatea străinilor. Nistrul a fost sa fie stavilă pentru hoardele pofticioase şi piatra de hotar.

Accesări: 9923

 

La 27 septembrie 1971, în zona de centru a Republicii Moldova se crea Rezervaţia ”Codri”. Un nume cu rezonanţe de legendă, un nume cu ecouri adînci în sufletul localnicilor, pentru că de codri este legată formarea şi evoluţia întregului nostru popor, iar de Codrii Basarabiei cea a locuitorilor de aici în special.

Accesări: 4867

 

Reciful ”Stînca Mare” este  situat lîngă satul Cobani, este cel mai sudic recif din şirul de toltre ale Prutului şi are o lungime de 1000 m. Rîuleţul Camenca îmbrăţiţează reciful din trei părţi. Este un tezaur de vestigii ale naturii şi geologice -aici fiind găsite numeroase oase de animale fosile şi numeroase specii de plante. A fost salvată de la distrugere în anul 1988 prin intervenţia Mişcării Ecologiste din Moldova.

Accesări: 4859

 

Cheile Buteşti sunt situate la sud de satul Buteşti, pe o suprafaţă de 10 ha. Rîuleţul Camenca sapă un defileu pitoresc prin corpul şirului de recifi calcaroşi din zona Prutului. Reciful care poartă acelaşi nume cu localitatea, este înconjurat din două părţi de apele rîuleţului şi atinge dimensiuni impunătoare: peste 2 km în lungime şi peste 125 metri în lăţime. Formaţiunea geologică s-a creat cu 15-20 milioane de ani în urmă.

Accesări: 4704

 

Pornind de lîngă satul Temeleuţi (Călăraşi0, de la o altitudine de 180 de metri, şerpuind printre dealurile şi colinele Codrilor, rîul Bâc ajunge pe la jumătatea celor 155 de kilometri ai săi în capitala Republicii Moldova. Înainte de a intra în Chişinău, lîngă satul Ghidighici, rîul intersectează şirul de recifi calcaroşi din bazinul Nistrului, formînd un defileu pitoresc, numit Cheile Bâcului.

Accesări: 4479

 

În 1991, pe o suprafaţă de 5642 ha din partea de nord-vest a Codrilor Centrali, a fost amenajată Rezervaţia silvică ”Plaiul Fagului”. De aici, alături de alte fire de apă, izvorăşte şi rîul Bâc.

Accesări: 4336

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.