La diferite popoare, pe arii foarte întinse, se cunoaşte doar vopsirea monocrom al ouălor. Sunt în uz, aşadar, doar ouăle roşii, cele încondeiate lipsind cu desăvârşire. Asta însemnă că vopsitul ouălor într-o singură culoare reprezintă o practică generală, în timp ce încondeiatul este un procedeu ce s-a grefat pe obiceiul mai vechi, aproape universal, al înroşirii ouălor.
Culoarea roşie nu a fost întâmplătoare, ci s-a produs în deplin acord cu scopurile urmărite de comunităţile arhaice. Această inovaţie a condus la potenţarea virtuţiilor rituale ale oului. Ea constituie, totodată, elementul fundamental – menit a deschide perspective neaşteptate pentru geneza frumosului, pentru procesul creaţii artistice în genere – care nu va întârzia să se manifeste distinct, deşi în continuă simbioză cu elementul magic şi cu cel religios.
Ouăle roșii, alături de tradiționala pască, reprezintă elemente specifice Sfintei Sărbători de Paști, care nu pot lipsi de pe masa niciunui bun creștin.
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.