- Sunteți aici:
- Acasă
- Știați că?
- Ingredientul preferat al lui Vlad Țepeș era usturoiul
Usturoiul este o planta medicinala, alimentară si condiment, avand un bulb alcătuit din mulți catei înveliti individual in câte o formatiune membranoasa.
Intai de toate, trebuie spus ca usturoiul este o sursa buna de magneziu, vitamina B6, C si B1. Este bogat in fosfor, seleniu, calciu, potasiu si fier.
Principalul motiv pentru care ar trebui sa-l mancam este ca reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in usturoi scade tensiunea arteriala, subtiaza sangele, scade nivelul colesterolului rau si il creste pe cel al colesterolului bun. Poate va intrebati ce contine usturoiul de face atata bine? Usturimea lui se datoreaza unor compusi bogati in sulf.
Acesti sulfati au rolul de a relaxa vasele de sange si de a imbunatati circulatia.
Usturoiul are si proprietatea de antioxidant natural - ajuta organismul in lupta impotriva radicalilor liberi. Vitamina C, seleniumul si manganul sunt antioxidanti foarte puternici care protejeaza inima.
Poate fi folosit si ca antiinflamator. Ar fi foarte bine sa mancati usturoi cand sunteti raciti sau aveti gripa sau cand aveti un atac de astm.
Usturoiul omoara bacteriile. El poate distruge unele bacterii care sunt rezistente la medicamente. Unde nu mai punem ca fereste organismul de infectii. Oamenii de stiinta sustin ca are proprietati de antibiotic. Acestea sunt date de continutul de allicin, un compus care se gaseste in usturoiul crud. El se produce numai in momentul in care catelul de usturoi este taiat sau zdrobit.
Desi mirosul de usturoi nu este potrivit pentru o cina romantica, grecii si egiptenii il preferau pentru proprietatile lui afrodisiace.
Cei care consuma usturoi pentru proprietatile lui curative si nu vor sa le miroasa urat respiratia, trebuie sa taie sau sa zdrobeasca cateii de usturoi, sa-i puna intr-o lingura si sa-i inghita cu apa. Continutul se va duce direct in stomac, ceea ce va reduce sansele sa va miroasa urat gura.
Daca nici asa nu rezolvati problema, mestecati cateva frunze de patrunjel sau busuioc pentru a mai reduce din miros.
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.