- Sunteți aici:
- Acasă
- Descoperă Moldova
- Zona turistică Centru
- Ruta turistică N1
Traseul: Chişinău – Ivancea – Brăneşti – Furceni – Trebujeni – Butuceni – Morovaia – Chișinău
Durata traseului: 2 zile/1 noapte (se poate combina cu drumeție)
Distanţa traseului: 190 km
Cazare: Trebujeni, Butuceni – pensiuni agroturistice clasificate
Obiective incluse în traseu:
satul Ivancea, raionul Orhei
(în restaurare)
A fost construit la comanda boierului armean Carabet Balioz, despre care se spune că a fost administratorul şi ginerele lui Manuc Bei. Lucrările au fost începute în 1852 şi finisate peste 21 de ani, în 1873. Conacul include şi un parc, de 7 ha, cu castani, brazi, tei, precum şi plante exotice pentru Republica Moldova.
satul Brănești, raionul Orhei
Satul Brănești şi-a făcut un bun nume şi graţie artei populare de cioplit în piatră. Probabil în nici o localitate din Moldova nu se cântă atât de frumos despre piatră precum la Brăneşti. Pe vatra acestui sat au crescut dinastii de meşteri, care au dăltuit în piatră fantezia creaţiei populare. Dovadă sunt casele şi porţile din piatră, diferite răstigniri şi multe alte obiecte din piatră.
Citește mai departe: Centrul de prelucrare artistică a pietrei
satul Brănești, raionul Orhei
În anii postbelici satul Brănești s-a aflat în componenţa gospodăriei experimentale din Ivancea a Institutului moldovenesc de cercetări ştiinţifice în domeniul pedologiei şi agrochimiei "Nicolae Dimo". S-a dezvoltat repede şi industria de extragere a pietrei, iar cariera s-a transformat într-un orăşel subteran cu străzi şi beciuri enorme de păstrare a vinului şi produselor alimentare, de creştere a ciupercilor comestibile. Astfel au apărut pivniţele Brăneşti.
satele Trebujeni și Butuceni, Orhei
Complexul muzeal-arheologic Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Este unul din principalele obiective turistice din Republica Moldova, candidând pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Citește mai departe: Complexul muzeal–istoric „Orheiul Vechi”
satul Trebujeni, raionul Orhei
La Trebujeni biserica Acoperământul Maicii Domnului a fost construită în anul 1883, din piatră. Era mijlocul sec. XIX. În sat nu funcţiona nici o şcoală. Unica sursă de lumină era să fie biserica. Din aceste considerente mai târziu pe la 1885 a început să funcţioneze şi o şcoală parohială în care învăţau 87 de copii, iar parohia cuprindea 1780 de enoriaşi.
Citește mai departe: Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”
raionul Orhei
Schitul Butuceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului (schit de călugări) se află în satul Butuceni, la 15 km de or. Orhei sau la 60 km de capitala Chişinău și este amplasată pe un promontoriu de pe malul drept, stâncos și abrupt al râului Răut. Se pare că schitul a fost construit în sec. XV.
satele Trebujeni și Butuceni, raionul Orhei
Aici dotările turistice speciale nu sunt prea multe, însă în ultimii ani localnicii şi autorităţile pun umărul la dezvoltarea turismului rural prin confecționarea suvenirelor și deschiderea pensiunilor agroturistice. Astfel pensiunile agroturistice din satele Trebujeni și Butuceni sunt în plin proces de evoluție, mai ales că turiștii nu contenesc să le bată pragul.
raionul Orhei
Rezervația Trebujeni se află în raionul Orhei, între satele Furceni și Trebujeni. Se înscrie în categoria arealelor protejate ce beneficiază de formele caracteristice reliefului carstic, dezvoltat pe calcare sarmațiene în versanții abrupți - stâncoși ai râului Răut.
Citește mai departe: Rezervaţia peisajeră „Trebujeni – Furceni”
raionul Orhei
Monument de arhitectură vernaculară din secolul XX; casă din piatră boierească, construită în corespundere cu specificul zonal care include prezenţa obligatorie a prispei cu stâlpi sculptaţi din piatră, a tindei, dormitorului şi a casei mari; a stâlpilor de piatră sculptaţi. Interiorul caselor este împodobit cu ţesături, broderii, alte accesorii, lucrate manual din materiale locale cu folosirea coloranţilor naturali.
Citește mai departe: Gospodăria tradiţională „Casa-muzeu etajată” – Morovaia
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.