satele Trebujeni și Butuceni, Orhei

Complexul muzeal-arheologic Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Este unul din principalele obiective turistice din Republica Moldova, candidând pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aici poate fi urmărită întreaga istorie ce s-a produs în spaţiul Pruto-nistrean. Aici s-au păstrat rămăşiţele unei aşezări geto-dacice din perioada secolelor VI-V î.e.n. însă au fost descoperite vestigii arheologice cu mult mai vechi, din epoca paleoliticului, adică acum 20-25 mii de ani.

S-au găsit şi rămăşiţe ale unei aşezări din epoca neoliticului, datată cu mileniile 3-4 înainte de Hristos. La începutul sec. XIV – sfârșitul sec. XIV localitatea e cucerită de Hoarda de Aur, care îi schimbă numele în Oraşul Nou (în arabă Shehr al Jedid, în turanică Yanghi Shehr). Din această perioadă datează cetatea din piatră. Conform unor surse, în perioada 1363-65, Orheiul Vechi a fost reşedinţa conducătorului Hoardei de Aur, Abdallah han. În ultimul sfert al secolului XIV, tătarii Hoardei de Aur sunt alungaţi din Orheiul Vechi de moldoveni. Începe procesul de transformare a oraşului oriental în oraş moldovenesc. Pe timpul lui Ştefan cel Mare, cetatea din piatră este reparată, înzestrată cu artilerie de foc şi transformată în reşedinţa pârcălabilor de Orhei.

În cadrul complexului arheologic Orheiul Vechi se delimitează câteva construcţii monumentale din piatră, care prezintă un interes deosebit, atât din punct de vedere ştiinţific, cât şi din punct de vedere muzeografic. Printre acestea se remarcă cinci obiective: cetatea getică, cetatea medievală, feredeul, hanul şi biserica. Aici există, de asemenea, un şir de grote, care străpung malurile stâncoase, care pe parcursul istoriei acestea au devenit locaşuri sfinte, care sunt clasificate de către arheologi in 4 grupe:

  • Mănăstirea Bosie, foarte veche, care a funcţionat în sec XV, dar posibil şi mai demult;
  • Complexul de sub cruce, numit Butuceni, cu o biserică săpată în stâncă, care este un unicat arhitectonic, fiind construită după nişte modele mai vechi;
  • Complexul de chilii în patru nivele;
  • Complexul călugărilor sihăstri sau Chiliile lui Rafael.

Faima complexelor rămâne în memoria vizitatorilor ca o adevărată carte deschisă. Datorită măreţiei Canionului la Orheiul Vechi, soarele nu se grăbeşte să răsară, însă spre sfârșitul zilei, se grăbeşte să apună. Pe parcursul zilei, Canionul îşi schimbă culoarea de mai multe ori, în dependenţă de căderea luminii şi gama de culori diferă de la un anotimp la altul

Complexul muzeal–istoric „Orheiul Vechi” este inclus în:

> Ruta turistică N1. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.