satul Costești, raionul Glodeni

Istoria satului Costeşti îşi ia începutul de la sfârșitul secolului al XVI-lea, când pe malul râului Prut exista o moşie boierească. Boierul se numea Costică (Costel) − de aici şi denumirea locului.

La mijlocul secolului al XX-lea satul Costeşti se afla în locul lacului de acumulare Costești-stânca. După construcţia lacului de acumulare în 1976 cu o suprafață de 92,0 km² şi staţiei electrice, satele Costeşti şi Şarbac au fost inundate, iar satul reconstruit a fost numit Costeşti.

Începând cu mijlocul anilor 90, ai secolului al XX-lea satul Costeşti a devenit oraş. În subordinea primăriei Costeşti intră satele Proscureni şi Duruitoarea. Populaţia satului Costeşti s-a mărit contul locuitorilor satelor din împrejurimi, care lucrau pe şantier. Lacul de acumulare de la Costeşti este al doilea ca mărime după cel de la Dubăsari.

Lacul de acumulare „Costești-stânca" este inclus în:

> Ruta turistică N12. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.