raionul Glodeni

Rezervația științifică „Pădurea domnească" a fost fondată prin hotărârea Guvernul Republicii Moldova în anul 1993. Scopul fondării sale a fost de a păstra pădurile cu lunci inundabile, speciile rare și pe cale de dispariție de animale și plante. Suprafaţa totală a rezervaţiei este de 6039 ha, din care 3054 ha sunt păduri.

Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 40 km. Aceasta cuprinde 120 hectare de stejari seculari cu vârsta de la 300-400 de ani în sus. Pădurea Domnească este un tezaur naţional şi este una dintre cele mai valoroase şi bătrâne păduri de luncă din Europa. Lumea plantelor în rezervaţie este foarte bogată şi reprezentativă, multe dintre ele se întâlnesc doar aici și sânt rare.

În rezervaţie pot fi întâlnite, de asemenea, 49 de specii de mamifere, dintre care vom numi: zimbrul, mistrețul sălbatic, căpriorul, pisica sălbatică, nurca europeană, jderul de pădure, chițcanul cu abdomen alb. Trebuie să menţionăm neapărat că zimbri sînt 4 la număr în prezent în Moldova ‒ 1 zimbru adult, 1 femelă matură și doi viței. Alţi doi pui de zimbri au fost călcaţi în picioare de un zimbru adult. Tot aici puteţi vizita şi satul Moara Domnească unde a existat o moară de apă care aparţinea Curţii domneşti.

Pădurea Domnească este inclusă în:

> Ruta turistică N12. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.