s. Ţîpova, r. Rezina
Mănăstirea rupestră “Țîpova” este săpata în rocile calcaroase pe vârful unei stânci abrupte, deschizând o priveliște fermecătoare a luncii fluviului Nistru, ea fiind perfect armonizată cu natura din jur. Primele încăperi ale schitului au fost construite mai la nord de actuala mănăstire, într-o stâncă, pe deasupra unui mal abrupt. A fost fondata la începutul sec. XVI (în unele documente istorice datează din sec. XII-XIV).
Schitul era unit cu lumea înconjurătoare printr-o cărare foarte îngusta, mărginita pe de-o parte de prăpastie, ceea ce le ajuta pe călugări sa se apere de atacurile dușmanilor. În vremurile mai apropiate călugării s-au mutat mai spre vârful dealului.
Partea nouă a mănăstirii se deosebește de cea veche prin forme geometrice bine pronunțate. În biserică se afla un iconostas și cinci rânduri de icoane din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Meșterii populari anonimi țineau cont de relieful localității, străduindu-se să transforme colosul de piatră într-o compoziție arhitecturală subordonată unei concepții artistice.
Într-adevăr, locul situării mănăstirii rupestre este foarte pitoresc, oferind o excepțională și incomparabilă panoramă. Mănăstirea include trei niveluri, numărând mai multe încăperi inclusiv doua biserici. Prima se zice ca a fost construita în sec. XIII—XIV, a doua mai recent, în sec. XVI—XVIII, clopotnița, chiliile, trapeza, cămările, și alte încăperi gospodărești - în sec. XIX. Cele peste 20 de încăperi sunt unite între ele prin scări și galerii interioare, de trecere și legătura.
Impresionează mai ales biserica “Adormirii Maicii Domnului”, care e destul de spațioasa, fiind de tip bazilical și având pereții tencuiți, calota semisferică boltită imitând cerul. Mănăstirea a fost închisă în 1949 și redeschisă în 1994. În prezent mănăstirea funcționează.
Mănăstirea rupestră Ţîpova este inclusă în: > Ruta turistică N6. Clic aici pentru detalii despre această rută...
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.