s. Saharna, r. Rezina

În partea dreaptă a Nistrului se află rezervația peisagistică ”Saharna”. Ea include aria din cursul inferior al pârâului Saharna, cu un relief cu altitudini de până la 230 m, foarte fragmentat și pitoresc, ce creează peisaje naturale impresionante. Aici se găsesc două masive silvice, o vâlcea cu o mică cascadă, peșteri, rămășițele unei mănăstiri în piatră, ansamblul mănăstirii construite în sec. XIX și alte monumente.

Pârâul Saharna întretaie șirul de recife vechi fosile calcaroase (toltre), formând un defileu lung de 5 km, lat până la 1 km și adânc de 160 - 175 m. Pantele abrupte ale defileului sunt întretăiate de râpi. Aici se dezvoltă forme carstice de relief: gropi, depresiuni, grote și peșteri. Sunt mai multe izvoare, inclusiv carstice.

În partea de sud-vest a defileului se întind masive silvice de stejar, carpen, arțar și salcâm alb. Pe la mijlocul lui, defileul este străbătut de un pârâiaș, ce formează 22 de cascade. Cea mai mare dintre ele are o înălțime de 4 m. Pe locul căderii, apa a săpat o adâncitură de circa 10 m, numită ”Groapa țiganului”.

Pietrele mari sunt populate de șoaldină, mușchi și licheni. În vegetația ierboasă predomină bărboasa cu amestec de cimburel, pelin, albăstrele, negară. În defileu se găsește ”Izvorul minunilor”, bine amenajat, un obiect deosebit de atractiv pentru vizitatori.

Cascadele râulețului Saharna sunt incluse în:

> Ruta turistică N6. Clic aici pentru detalii despre această rută...

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.