Traseul:  Chişinău – Rudi – Chișinău

Durata traseului: 2 zile/1 noapte

Distanţa traseului: 460 km

Cazare: Pocrovca, r. Dondușeni

Obiective incluse în traseu:

Mănăstirea Rudi (1777)


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Mănăstirea Rudi (mănăstire de călugăriţe) cu hramul Sfânta Treime, se află în satul Rudi raionul Dondușeni la 170 km de capitala Chişinău sau la 50 km de Soroca. În anul 1777 se construieşte prima biserică Sfânta Treime iar în 1939 se sfinţeşte a doua biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Citește mai departe: Mănăstirea Rudi (1777)

Rezervaţia Peisajeră "Rudi – Arioneşti"


 

satul Arioneşti, raionul Dondușeni

Este Arie naturală protejată de stat și se întinde pe o suprafaţă de 916 ha la 10 km mai jos de oraşul Otaci, de-a lungul Nistrului, ocolul silvic Otaci, Arioneşti – Stânca. Peisajul reprezintă: Ponoare adânci, izvoare şi cascade. Pădurea e cu diferite plante rare: dracilă, corn, luntricică, dediţel, pojarniţă de munte, trifoi negru ș.a.m.d.

Citește mai departe: Rezervaţia Peisajeră "Rudi – Arioneşti"

Cetăţuia "La şanţuri"


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Se află la 4 km de satul Rudi și reprezintă urmele unei vechi cetăți care are patru rânduri de valuri de pământ și șanțuri, păstrate până astăzi. Cetățuia are 5m în înălțime și 2m adâncime. Ruinele cetății sunt destul de impunătoare, impresionate anume prin forța sistemului de fortificații.

Citește mai departe: Cetăţuia "La şanţuri"

Cetatea "Farfuria Turcului"


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

O cetate de pământ mai mică, dar nu mai puțin impresionantă se află în canionul pitoresc în aval cu mănăstirea Rudi (la 1 km depărtare de ea), aproape de Nistru. Cetatea are forma unei farfurii, cu înălțimea de 10 m și mai bine, prezentându-se ca o ridicătură rotundă, puțin înclinată, având 60-70 m în diametru și împrejurată de un șanț, numită "Farfuria turcului".

Citește mai departe: Cetatea "Farfuria Turcului"

Punctul arcului Struve


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Arcul geodezic Struve este o rețea formată din 265 de puncte de observație, reprezentate prin cuburi de piatră cu latura de doi metri, dispuși pe o traiectorie relativă între Hammerfest (Norvegia) și Necrasovca-Veche (Ucraina).

Citește mai departe: Punctul arcului Struve

Peştera răposaţilor


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Sub cimitirul satului Rudi se întinde Peștera Răposaților, o cavernă naturală cu o lungime de peste 76 de metri în stanca de calcar sarmațian care a fost descoperită în 1996 de către localnici.

Citește mai departe: Peştera răposaţilor

Iarova (parcul, conacul boierului)


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Reședința dinastiei de boieri Vinogradschi a fost construită în prima parte a secolului XIX, în 1835 sau, după altă versiune în 1833. Revista „Viaţa Basarabiei" scrie la 12 decembrie 1932 că familia de nobili Vinogradschi era apreciată la curtea imperială din Sankt Petersburg. Conacul boieresc, astăzi școală, era împrejmuit de un parc cu alei pietruite, iar umbră îi ține și astăzi un Ginkgo Biloba, arbore măreț adus din China.

Citește mai departe: Iarova (parcul, conacul boierului)

Catedrala ortodoxa de la Drochia


 

satul Rudi, raionul Dondușeni

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Drochia este unicul lăcaș sfânt construit în 1988 din Basarabia care a fost pictată de marele maestru, pictorul român, Petre Achițenie și al feciorului său, Ioan Achițenie.

Citește mai departe: Catedrala ortodoxa de la Drochia

 

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.