satul Căpriana raionul Străşeni
Mănăstirea Căpriana, mănăstire de călugări cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Basarabia. Prima menţionare a mănăstirii datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432). A fost închisă în 1962, dar a fost luată sub protecţia statului ca monument istoric. Cu toate acestea, a fost aproape în totalitate jefuită, au dispărut multe icoane, biblioteca, obiectele bisericeşti.
În anul 1989 a fost întoarsă credincioşilor, iar apoi destul de repede a început restaurarea clădirilor mănăstirii şi a bisericilor sale. În anul 1545 Petru Rareş, domnitorul Moldovei, zideşte la Căpriana o biserica din piatră, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
În prezent, mănăstirea este aproape restaurată, cu excepţia picturilor murale din vechea biserică a Adormirii Maicii Domnului (1545). Este închisă în anul 1962 iar în anul 1989 se redeschide.
Mănăstirea se află în satul Căpriana la 14 km de oraşul Străşeni și la 30 km de capitala Chișinău.
Mănăstirea Căpriana este inclusă în: > Ruta turistică N13. Clic aici pentru detalii despre această rută...
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.