satul Curchi, raionul Orhei
Așezământul monastic Curchi reprezintă un adevărat poem al credinței, blagoslovit de Dumnezeu. Serviciile divine organizate aici sunt ținta circuitului religios. La Mănăstirea Curchi turiștii rămân adânc impresionați de stilul de viața monahal conservat cât și de tradiția bucătăriei multiseculare, care oferă rețete de bucate și băuturi servite la o masă călugărească. In lacul din preajmă turiștii amatori pot pescui.
Mănăstirea Curchi (mănăstire de călugări) cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" se află în satul Curchi raionul Orhei, la 12 km de or. Orhei și la 33 km de capitala Chişinău. Documentele o datează din vremea domnitorului Alexandru Ghică, când ţăranul Iordache Curchiu intimează moșia să răzeșească un schit de lemn cu hramul Sfântul Dumitru.
În 1809 schitul devine mănăstire. Între anii 1937-1938 se zidește o frumoasă biserica, cu hramul Sfântul Mare Ierarh Nicolae. În perioada sovietică bisericile sunt transformate în cluburi şi depozite, iar mănăstirea devine spital de psihiatrie. Cimitirul este nivelat, iar crucile distruse.
În 1992 mănăstirea se redeschide. În 1995 se înființează aici un seminar teologic monahal și începe repararea bisericilor. Printre ctitorii bisericii Nașterea Maicii Domnului se numără și Regele Mihai al României. În mănăstire încă mai funcționează spitalul de psihiatrie.
Mănăstirea Curchi este inclusă în: > Ruta turistică N5. Clic aici pentru detalii despre această rută...
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.