Romaneşti, Strășeni
Vinurile „Romaneşti” şi „Trandafirul Moldovei”, produse aici sunt apreciate în ţară şi peste hotare. Primul a fost distins cu semnul de stat al calităţii şi cu patru medalii la expoziţiile internaţionale. Condiţiile climaterice favorabile au pus începutul producerii renumitului vin „Romaneşti”, care a devenit analogul moldovenesc al celebrului vin franţuzesc „Bordo”. Aici se produc vinurilor roşii seci , vinuri albe, vinuri vechi.
Anul 1812 Basarabia este anexată de Imperiul Rus. Ţarul Alexandru I, cel ce l-a învins în război pe Napoleon, invită aici vinificatori elveţieni de origine franceză în scopul organizării producerii vinurilor de calitate. Multe din celebrele plantaţii de vii ale satului au devenit proprietatea familiei imperiale. De la moşia casei Romanov a şi provenit denumirea localităţii - „Romaneşti”.
Specialişti excelenţi în domeniul vinificării și a soiurilor de struguri calitative, întreţinerea deosebit de bună a plantaţiilor de vii şi condiţiile climaterice favorabile încă atunci au contribuit ca producţia Romanov să devină faima localităţii Romaneşti. În 1850 din poruncă imperială a fost fondată fabrica de vinuri Romaneşti - proprietate privată. Ea a devenit furnizorul curţii imperiale, expediind pentru masa ţarului vinuri alese, rafinate, care în ce priveşte calitatea, nu erau mai prejos celor de import.
În prezent vinificatorii moldoveni au revenit la producerea vinului imperial. Timp de 2 ani vinul se păstrează în butoaie de stejar, în beciuri special amenajate, şi datorită acestui fapt acest vin are o culoare rubinie, cu un buchet fin de migdale şi micşunea. Designerii au renăscut şi aspectul exterior al sticlei din acele timpuri. Acest vin de elită se bucură de o mare popularitate pe pieţele internaţionale.
În Romaneşti acum se preconizează producerea divinului de o calitate înaltă. În acest scop a fost dat în exploatare o secţie nouă. Se lucrează în vederea reconstruirii fabricii vechi de vinuri.
Fabrica de vinuri Romaneşti este inclusă în: > Ruta turistică N2. Clic aici pentru detalii despre această rută...
Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Moldova este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit. Asociatia a fost creata in septembrie 2000 si este initiatorul deschiderii primelor afaceri rurale in Republica Moldova. Rezultatele obținute de ANTREC de-a lungul activității sale se datorează echipei noastre formate din specialiști si formatori naționali din diverse domenii precum cultură, etnologie, istorie, drept, economie, ecologie, meșteșuguri etc.