or. Chișinău
Clădirea care găzduiește în prezent Parlamentul Republicii Moldova fost construită între anii 1976-1979, avându-i ca autori pe arhitecții Alexandru Cerdanțev (n.1931) și Grigore Bosenco.
Proiectată de la început ca edificiu cu profil administrativ cu scopul de a găzdui Comitetul Central al Partidului Comunist al RSSM, această clădire a fost pregătită la începutul anilor '90 ai secolului al XX-lea, fără modificări esențiale, pentru amplasarea aparatului Președinției Republicii Moldova.
Acest edificiu este o construcție monolită turnată în beton armat, având fațada fățuită cu plite de cotileț și de granit roz și soclul fățuit cu plite din marmură și granit roșu. Clădirea are forma unei "cărți deschise", cele două "aripi" ale ei fiind unite de partea centrală a clădirii, unde predomină ritmurile verticale a 4 piloni-pilaștri înălțați la altitudinea totală a edificiului. Deasupra intrării centrale este amplasat textul cu denumirea instituției: "Parlamentului Republicii Moldova", cu litere turnate în metal. În interior, cabinetele de lucru sunt repartizate doar în partea clădirii ce dă spre Bulevardul Ștefan cel Mare, iar sala de ședințe a Parlamentului este situată în partea opusă bulevardului. Clădirea Parlamentului Republicii Moldova este considerată a fi un monument de importanță națională.
Arhitectura Palatului Parlamentului din Chișinău este foarte deosebita și interesantă. Clădirea are forma unei cărți deschise iar în centru, unde "foile cărții" se unesc, sunt patru piloni care au aceeași înălțime ca și clădirea. Pe soclul clădirii sunt plite din granit roșu, suprafețele zidurilor fiind acoperite cu plite de piatra roz. Cabinetele de lucru, în interior, sunt așezate într-o singura aripă a clădirii, iar sala de ședințe a Parlamentului se află în partea opusă. Palatul Parlamentului este un monument de importanță națională.
Acest obiectiv este inclus în:
ANTREC-Moldova is a non-governmental, apolitical and non-profit organization that promotes rural, ecological and cultural tourism in Moldova from 2000. ANTREC-Moldova is the first professional rural tourism association in our country, that have created a network of guesthouses. The positive results obtained by ANTREC, throughout its activities, is due to our team: country's top specialists involvements in the fields of culture, ethnology, history, law, economics, ecology, crafts, etc.