Traseul:  Chişinău - Soroca – Chișinău

Durata traseului: 12 ore sau 2 zile/1 noapte

Distanţa traseului: 370 km

Cazare: Soroca

Obiective incluse în traseu:

Complex rupestru monastic „Bechir” (sec. VII-IX)


 

orașul Soroca

Panglica asfaltului alunecă printr-o alee verde. Pădure din stânga, pădure din dreapta. O şuviţă de amintire despre filmul "Atamanul Codrilor" ne readuce chipul eroului haiduc Tobultoc, care a băgat groaza în boieri şi negustorii din centru şi sudul Basarabiei, timp de vre-o 12 ani, prin deceniile III-IV ale sec. XIX.

Read more: Complex rupestru monastic „Bechir” (sec. VII-IX)

Monumentul "Lumânarea Recunoştinţei"


 

orașul Soroca

Lumânarea Recunoştinţei, crescând din adâncurile trecutului nostru, reprezintă un omagiu tuturor eroilor anonimi, care au păstrat cultura, limba şi istoria Moldovei în paleta policromă a civilizaţiei umane. Ea simbolizează speranţa noastră, ne luminează calea spre viitor, calea ce poate fi parcursă numai prin munca creatoare, prin puterea binelui.

Read more: Monumentul "Lumânarea Recunoştinţei"

Cetatea Soroca (1543 – 1545)


 

orașul Soroca

Se află în centrul oraşului Soroca la 160 km de capitala Chişinău. Este o cetate moldoveneasca din secolul XV, întemeiată de Ştefan cel Mare în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortărețe genoveze, Alcione. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

Read more: Cetatea Soroca (1543 – 1545)

Muzeul de Istorie şi Etnografie


 

orașul Soroca

Colecţiile muzeului conţin circa 30 mii de articole, cele mai interesante fiind obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice în cetatea Soroca, Trifăuți şi Vărvăreuca.

Read more: Muzeul de Istorie şi Etnografie

Dealul Romilor


 

orașul Soroca

Cartierul ţigănesc din Soroca, Republica Moldova, este considerat "capitala neoficială a ţiganilor", turiştii sânt încântați de priveliştea oferită de casele etnicilor romi. Pe singura ridicătură importantă din oraş, ţiganii au reuşit să ridice, în doar câțiva ani, un megalit de construcţii tipice acestei etnii, dar care contrastează vizibil cu tot ceea ce se află în jur, inclusiv cu cetatea lui Ştefan cel Mare.

Read more: Dealul Romilor

Mănăstirea Cosăuți


 

satul Cosăuți, raionul Soroca

Mănăstirea este situată în apropierea locului numit "la Pristol". Aici, s-a aflat o mănăstire din Evul Mediu, care a fost fondată în anul 1729 de către călugării Gavriil şi Pavel cu hramul Naşterea Maicii Domnului.

Read more: Mănăstirea Cosăuți

Meșteri pietrari


 

satul Cosăuți, raionul Soroca

La câțiva km de satul Cosăuți se află un monument al naturii Pragurile Nistrului şi unica în Moldova carieră de granit. Tot aici se dobândește cea mai bună piatră de construcţie şi de finisaj, cunoscut departe de hotarele republicii.

Read more: Meșteri pietrari

Monumentul pietrarilor


 

satul Cosăuți, raionul Soroca

La intrarea în satul Cosăuți se află un monument al pietrarilor, care este ridicat de meșterii populari din această localitate.

Read more: Monumentul pietrarilor

Monumentul Stațiunea paleolitică


 

satul Cosăuți, raionul Soroca

În urma săpăturilor arheologice în locul satului a fost descoperită o aşezare omenească, vechimea căruia atinge 22 mii de ani. Nu departe de această aşezare paleolitică, într-un defileu adânc, Stațiunea paleolitică Cosăuți este o descoperire senzațională a vestitului arheolog I. Borziac, care elucidează o cultură a omului din trecut și este una din cele mai remarcabile construcții logice ale omului din paleoliticul superior.

Read more: Monumentul Stațiunea paleolitică

 

ANTREC-Moldova is a non-governmental, apolitical and non-profit organization that promotes rural, ecological and cultural tourism in Moldova from 2000. ANTREC-Moldova is the first professional rural tourism association in our country, that have created a network of guesthouses. The positive results obtained by ANTREC, throughout its activities, is due to our team: country's top specialists involvements in the fields of culture, ethnology, history, law, economics, ecology, crafts, etc.