- You are here:
- Home
- Descoperă Moldova
- Zona turistică Centru
- Ruta turistică N5
Traseul: Chişinău - Donici - Neculăieuca – Vatici – Curchi – Tabăra – Isacova
Durata traseului: 9-10 ore
Distanţa traseului: 155 - 170 km
Cazare: fără
Obiective incluse în traseu:
satul Donici, raionul Orhei
Casa memoriala Alexandru Donici a fost inaugurate la 19 septembrie 1976. Aici, la 19 ianuarie 1806, în satul Bezin (azi Donici), Orhei (34 km spre nord de la Chișinău) în familia lui Dumitru și Elena Donici s-a născut fiul lor Alecu (Alexandru) care a devenit mai apoi clasic al literaturii române.
satul Donici, raionul Orhei
Linga casa-muzeu se află biserica familiei Donici. Acest lăcaș de cult a fost construit de tatăl scriitorului. Alături de biserică se găsește o clopotnița care veghează mormintele părinților, fratelui, șotiei sale Anastasia și feciorului lor Nicu. Despre toate acestea ne relateze inscripțiile de pe placa comemorativă instalată pe peretele bisericii.
satul Curchi, raionul Orhei
Așezământul monastic Curchi reprezintă un adevărat poem al credinței, blagoslovit de Dumnezeu. Serviciile divine organizate aici sunt ținta circuitului religios. La Mănăstirea Curchi turiștii rămân adânc impresionați de stilul de viața monahal conservat cât și de tradiția bucătăriei multiseculare, care oferă rețete de bucate și băuturi servite la o masă călugărească. In lacul din preajmă turiștii amatori pot pescui.
satul Tabăra, raionul Orhei
Mănăstirea Tabăra (mănăstire de călugăriţe) cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" se află în mijlocul satului Tabăra, raionul Orhei, la 60 km de or. Chişinău şi la 25 km de oraşul Orhei. Inițial a fost mănăstire de călugări, iar în anul 1815 este transformată în mănăstire de maici. În anul 1828 se construiește biserica de vară cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în anul 1857 - a doua biserică din piatră, cu hramul Sfânta Treime.
satul Isacova, raionul Orhei
Biserica cu hramul "Sf. Voievozi" construită în anul 1838 se află în satul Isacova, raionul Orhei la 13 km de orașul Orhei și la 55 km de capitala republicii. Lăcașul sfânt impresionează turiștii prin frumusețea și specificul ei. Un specific aparte al acestui lăcaș reprezintă panorama care se deschide în preajma bisericii.
satul Isacova de Sus, raionul Orhei
Biserica "Sf. Nicolae", construită în anul 1878 în s. Isacova de Sus, funcționează și în prezent impresionând turiștii prin stilul ei arhitectural și originalitatea icoanelor.
satul Mana, raionul Orhei
Interes turistic prezintă cetatea medievala din satul Mana și cetățuia inelara din satul Lucășeuca. Ambele obiective turistice datează din secolul X. Cu părere de râu astăzi turiștii pot admira doar ruinele acestor cetăți. Datorita factorilor antropici și naturali cetățile nu-și mai păstrează înaltele ziduri ca în trecut, dar istoricul și farmecul lor anterior ne trezesc interesul turiștilor de a calatori pe meleagurile unde în trecut acestea se înălțau.
satul Lucășeuca, raionul Orhei
La numai 2 km spre sud-vest de satul Lucășeuca, pe panta din dreapta a râului Vatici au fost descoperite monumente arheologice din diferite epoci. Aici a fost descoperită o așezare medievală timpurie din sec. VIII-XIV, cu o cetățuie din pământ din sec. X-XII. Cetățuia are o formă ovală, cu diametrul incintei de 80 x 60 m, este întărită cu un val de pământ circular și un șanț de apărare.
ANTREC-Moldova is a non-governmental, apolitical and non-profit organization that promotes rural, ecological and cultural tourism in Moldova from 2000. ANTREC-Moldova is the first professional rural tourism association in our country, that have created a network of guesthouses. The positive results obtained by ANTREC, throughout its activities, is due to our team: country's top specialists involvements in the fields of culture, ethnology, history, law, economics, ecology, crafts, etc.