or. Chișinău

Biserica de lemn a fost sfințită de către Prea Sfințitul Teodosie Snagoveanule, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor la vremea aceea, în ziua de 26 iulie 1998. Hramul bisericii este Sfânta Cuvioasă Parascheva, (în grecește "paraschevi" înseamnă "vineri").

Creștinătatea ortodoxă o serbează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva la 14 octombrie, a cărei Sfinte Moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași. Această biserică are planul dreptunghiular cu absida Sfântului Altar rectangulară și o turlă-pantocrator peste naos. Pereții din lemn ai construcției sunt așezați pe temelie din piatră. Intrarea se face printr-un vestibul ce prelungește latura vestică, mai scund decât corpul bisericii. Este luminată prin ferestre dreptunghiulare, dispuse câte trei pe laturile nordică și sudică. O turlă mică, hexagonală se ridică deasupra naosului, având șarpanta piramidală, cu ruperi de pantă, învelită cu tablă, fălțuită pe orizontală. În exterior, alături de lăcaș, este montată o clopotniță având structura metalică.

În ziua de 29 septembrie 2002, Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de Prea Sfințitul Sebastian Ilfoveanul, pe atunci vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici cu hramul Sfânta Vineri și Sfântul Antim Ivireanul, îngropând în această temelie și cărămizi din fosta biserică Sfânta Vineri, demolată abuziv în 1987. Biserica are 37 m în lungime, 23 m în lățime, înălțimea fiind de 33 m. Planul noii biserici aparținând arhitectului Florin Bucur Crăciun este în formă de cruce greacă înscrisă.

Din punct de vedere arhitectural se încadrează în stilul prefigurat de bisericile "Sfânta Sofia" din Constantinopol și "Sfântul Nicolae Domnesc" din Curtea de Argeș. O cupolă semisferică centrală, amplă, domină compoziția spațială a edificiului. Un pridvor larg cu șase coloane libere și două angajate, precede intrarea. Accesul în biserică se face printr-un portal cu ancadrament arcuit, din piatră sculptată mărunt. Bolta este alcătuită din 25 de semiarce, rezemate la capete pe două inele metalice chesonate, între ele desfășurându-se alte inele intermediare. Acoperirea altarului, asemănătoare absidelor proscomidiarului și diaconiconului, se face printr-o conică racordată la un semicilindru. În partea opusă, la etaj, se află cafasul la care se accede prin scări plasate la interior, în colțurile de nord-vest și sud-vest ale construcției, care conduc și la cele două balcoane.

Biserica Sf. Vineri este inclusă în:

> Itinerar turistic N20. Tur de oraş "Chişinău oraş creştin-ortodox". Clic aici pentru detalii despre această rută...

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.