or. Chișinău

Academia de Științe a Moldovei (A.S.M.) reprezintă unica instituție publica de interes național în sfera științei și inovării, este coordonator plenipotențiar al activității științifice și de inovare - în calitate de cel mai înalt for științific al țării - consultant științific al autoritarilor publice ale Republicii Moldova, are statut autonom și funcționează în baza principiilor autoadministrării.

Constituirea sectorului academic al științei din Republica Moldova a fost inițiata imediat după al doilea război mondial (1939-1945). In temeiul deciziei din 11 martie 1946 a Guvernului URSS de a organiza la Chișinău Baza de cercetări științifice a A.S. a URSS. Actul inaugural de constituire si de deschidere a Academiei de Științe a RSS Moldovenești a avut loc la 2 august 1961. O prioritate strategica a activității ASM reprezintă dezvoltarea si consolidarea relațiilor științifice internaționale, întreținerea raporturilor bilaterale cu academiile de științe și organizațiile științifice din multe tari, fiind încheiate acorduri de colaborare științifica și promovate acțiuni de integrare in spațiul științific european, cu comunitatea științifica mondiala.

Instituțiile Academiei deleagă anual în alte tari zeci și sute de cercetători științifici și primesc oameni de știința din străinătate. Se extinde colaborarea cu astfel de organisme internaționale ca ALLEA, INTAS, UNESCO, Agenția Internaționala de Energie Atomica (IAEA), Comitetul Științific NATO etc.

In ultimul timp au fost încheiate și/sau reînnoite acordurile de colaborare cu Academia Romana, Academiile de Științe din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Federația Rusa, Ucraina, Belarus, Academia de Științe Agricole din Federația Rusa, Academiile de Științe Agricole și Silvice din Romania și Ucraina, Fondul de Cercetări Fundamentale și Fondul Științific Umanistic din Federația Rusa. A.S.M. este membra a Asociației Internaționale a Academiilor de Științe (IAAS) si a Consiliului International al Asociațiilor Științifice (ICSU).

Academia de Științe este inclusă în:

> Itinerar turistic N19. Tur de oraş "Chişinău capitală europeană". Clic aici pentru detalii despre această rută...

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.