or. Chișinău

Una dintre străzile principale ale Chișinăului este strada mitropolitului Bănulescu - Bodoni, care poarta numele mitropolitului Basarabiei, o personalitate remarcabilă in istoria statului. Mitropolitul Gavriil Bănulescu - Bodoni (1746-1821) a inițiat deschiderea unei tipografii în oraș, care la început publica literatură religioasă, iar mai târziu și cărți laice.

De asemenea, la inițiativa mitropolitului a fost creat seminarul teologic și construită clădirea Mitropoliei și Catedralei, principalului templu al orașului. Strada a început să fie construită în secolul XIX, fiind inițial numită Seminarista. Aceasta era o stradă perpendiculară a orașului de sus, care lega partea veche a Chișinăului cu cea nouă. În centru ea se intersecta cu piața Catedralei și cu parcul central. În partea de nord strada era închisă de biserica sfântului Ilie, care nu s-a păstrat.

La sfârșitul sec. XIX pe strada Seminarista au fost construite gimnaziul Nr. 1, restaurat în 1984, colegiul real, și casa Nr. 5, reconstruită în 1878 de arhitectorul A. Bernardazzi. În partea de sud a străzii, la intersecția cu strada A. Mateevici, la sfârșitul aceluiași secol după proiectul lui A. Bernardazzi a fost construit castelul de apa. Acest castel a pus începutul apeductului municipal. Înălțimea turnului este de 22 metri, zidurile au fost construite de piatră de râu, cu o grosime de 2 metri la baza turnului și 0,6 m la etajele de sus. Înăuntru s-a păstrat încă scara de fier, iar ulterior a fost construit și un lift. Etajul de sus, care reprezenta o construcție de lemn, a fost distrus in anii 80, sec XX, în timpul cutremurului. De la înălțimea castelului se poate urmări o priveliște excepțională a orașului verde.

În strada Mitropolitul Bănulescu - Bodoni, colt cu Ștefan cel Mare, se află clădirea fostului hotel “Suedez, unde în 1930 a fost cazat marele cântăreț rus Fiodor Șaliapin. Acum în această casă se află biblioteca și librăria. Strada, care poarta astăzi numele de Mitropolitul Bănulescu - Bodoni, a schimbat multe denumiri de la instituire. La începutul sec. XX se numea Gogol, apoi Mitropolitul Gavriil, iar din 1924 - 1932 –Bănulescu - Bodoni. În 1932 strada a fost numită Universitară, și a purtat acest nume până în 1936. În 1945 a fost numită Gogol, pentru ca în 1990 să revină la denumirea veche.

Acest obiectiv este inclus în:

> Itinerar turistic N19. Tur de oraş "Chişinău capitală europeană". Clic aici pentru detalii despre această rută...

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.