Traseul:  Chişinău - Dobruşa – Cuşelăuca – Cobîlea – Cunicea – Japca – Chișinău

Durata traseului: 2 zile/1 noapte

Distanţa traseului: 480 km

Cazare: Japca, r. Florești

Obiective incluse în traseu:

Mănăstirea Dobruşa (1772)


 

satul Dobruşa, raionul Şoldăneşti

Mănăstirea Dobruşa cu hramul Sfântul Mare Ierarh Nicolae (mănăstire de călugări) se află în satul Dobruşa, raionul Şoldăneşti la 100 km de capitala Chişinău și a fost întemeiată în anul 1772 de monahii Ioasaf de la Probota şi Eufimie de la Curchi.

Подробнее: Mănăstirea Dobruşa (1772)

Mănăstirea Cuşelăuca (1786)


 

satul Cuşelăuca, raionul Şoldăneşti

Mănăstirea Cuşelăuca cu hramul Adormirea Maicii Domnului (mănăstire de călugărițe) se află în satul Cuşelăuca, raionul Şoldăneşti la 110 km de capitala Chişinău şi la 8 km de mănăstirea Dobrușa și a fost înfiinţată ca schit în anul 1790, de către Maria Tocana din satul Cotiujenii Mari.

Подробнее: Mănăstirea Cuşelăuca (1786)

Monument al naturii "Stejarul lui Ştefan cel Mare"


 

satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti

Biserica de lângă Stejarul lui Ștefan cel Mare de o vârstă de 700-750 de ani, bustul lui și clopotnița bisericii, separată de edificiul central, formează un ansamblu de obiecte cultural-geografice de interes internațional.

Подробнее: Monument al naturii "Stejarul lui Ştefan cel Mare"

Biserica "Schimbarea la faţă"


 

satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti

Una din cele 2 biserici ale satului este identificată cu cele mai vechi monumente ale culturii religioase din Republica Moldova. Biserica de piatră de la Cobîlea (arhitector Rober Curt), reprezintă un monument de arhitectură de excepție, ctitorită între anii (1806 - 1812), de Nicolae Catargiu.

Подробнее: Biserica "Schimbarea la faţă"

Mănăstirea Japca (sec. XII)


 

satul Japca, raionul Floreşti

Mănăstirea Japca cu hramul Înălţarea Domnului (mănăstire de călugăriţe) se află în satul Japca, raionul Floreşti la 160 km de capitala Chişinău, pe malul Nistrului. Este singura mănăstire din Moldova care a rămas deschisă în toată perioada sovietică.

Подробнее: Mănăstirea Japca (sec. XII)

Complex rupestru monastic Japca


 

satul Japca, raionul Floreşti

Prim întemeietor al mănăstirii rupestre este călugărul Jezechil, care a venit de la schitul Deleni, din dreapta Prutului, pe la sfârșitul secolului al XVII-lea. Ulterior (pe la 1770), egumenul Feodosie a construit o biserică de lemn la poalele stâncii.

Подробнее: Complex rupestru monastic Japca

Stânca Japca


 

satul Japca, raionul Floreşti

Este un monument al Naturii Geologic şi Paleontologic și este Aria naturală protejată de stat și se întinde pe o suprafaţă de 10 ha, lângă satul Japca raionul Floreşti.

Подробнее: Stânca Japca

Biserica de lemn a lipovenilor


 

satul Cunicea, raionul Floreşti

Satul Cunicea este un centru al cultului creştin de rit vechi și a fost menționat documentar în anul 1437. Aici creştinii de rit vechi s-au stabilit după reforma lui Nikon din sec. XVII.  În satul Cunicea se află o mănăstire de maici, la fel de rit vechi.

Подробнее: Biserica de lemn a lipovenilor

 

ANTREC-Moldova это Национальная Ассоциация Сельского, Экологического, Культурного Туризма Молдовы, - организация неправительственная, некоммерческая, вне политики. Ассоциация создана в 2000 году и является инициатором открытия первых сельских туристических хозяйств в Республике Молдова.